گواهینامه ایزو برای رستوران و فست فود
مدرنیزه شدن دنیای امروزی و مشغلههای کاری زیاد و پیچیده شدن زندگیها باعث شده است افراد جامعه فرصت زیادی برای تهیه غذا و مواد خوراکی در منزل را نداشته باشند و بیشتر مواقع مایحتاج غذایی و خوراکی خود را از مراکز تولید و توزیع غذا مانند رستوران ها و فست فودها تهیه نمایند. همین امر موجب شده است که مشاغل مربوط به زنجیره تامین مواد غذایی بسیار گستردهتر فعالیت کنند و رقابت سنگینی بین توزیع کنندگان و تولید کنندگان مربوط به صنایع غذایی ایجاد گردد. مسلما افراد جامعه به سمت مراکز و برندهایی میروند که سلامت و ایمنی مواد غذایی را تضمین نمایند و گواهی مربوط به ضمانت در حوزه زنجیره تامین مواد غذایی با طراحی و اجرای اصول و قوانین استانداردهای ایزو در سطح مجموعهها به وجود میآید.
استانداردهای ایزو مرتبط به صنایع غذایی شامل حال هر سازمانی با هر وسعت و اندازهای میشوند. حتی سازمانهای کوچک و مراکزی که به صورت مستقیم و غیر مستقیم برای تولید مواد مواد غذایی با افراد جامعه سر و کار دارند مانند مزرعه داران، مراکز بسته بندی و خردهفروشان یا فروشگاه های غذایی و مراکز خدمات غذایی و مراکزی مانند رستورانها و آشپزخانهها و فست فودیها که به صورت مستقیم با افراد جامعه سر و کار دارند همگی می توانند از استانداردهای ایزو استفاده کنند.
حفظ سلامت و ایمنی مصرف کنندگان در هر جامعه ای بسیار مهم میباشد و برای همین به غیر از استانداردهای بین المللی ایزو یکسری از استانداردهای ملی نیز هستند که از طرف سازمان مربوط به مواد غذایی یک کشور تدوین شدهاند. مثلاً گواهینامه HACCP با نام تجزیه و تحلیل خطر و نقطه کنترل بحرانی به عنوان یک استاندارد ملی مربوط به کشور آمریکا بود ولی به خاطر کامل بودن قوانین و دستورالعملهایش در کل دنیا رواج پیدا کرده و پایه و مبنای ایزو ۲۲۰۰۰ شده است. پیاده سازی HACCP به سازمانها امکان می دهد که در هنگام تهیه پردازش،جابجایی و حمل و نقل، فروش و تهیه محصولات مرتبط با غذا به مصرف کننده مقدار آن را شناسایی کرده و آن را کنترل نماید.
گواهینامه GMP نیز به عنوان استاندارد تولید خوب که توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده ارائه شده است یکی دیگر از استانداردهای مربوط به زنجیره تامین غذایی می باشد. این گواهی اطمینان از کیفیت محصول تولیدی در طول مراحل تولید پردازش و بسته بندی را به ما میدهد. سازمانها و شرکتهایی که قصد صادرات محصولات و حضور پر رنگ در بازارهای داخلی و خارجی را دارند از گواهینامه gmp استفاده مینمایند.
گواهینامه SFFB ( safter food better business ) به عنوان استاندارد غذایی انگلستان ازطرف آژانس استاندارد انگلستان تدوین شده است و تحت عنوان استاندارد غذایی سالم غذای سالم تر و تجارت بهتر مطرح میباشد.
گواهینامه BRC ( British Retail Consortium ) به عنوان استاندارد جهانی کنسرسیوم خردهفروشان بریتانیا میباشد. این استاندارد یکی از برنامههای صدور گواهینامه شناخته GFSI است. BRC شرکت انگلستان با اعتبار از مراجع بین المللی خصوصی آمریکا به ممیزی و صدور گواهینامه در صنعت غذا میپردازد.
گواهینامه FSSC 22000 ( Food Safety System Certification ) استانداردی است برای تولیدکنندگان دستههای خاص از محصولات غذایی الزامات و دستورالعمل های مربوط به انواع فرآیند یکپارچه و یکدست جهت کنترل کردن و کم کم کردن خطرات ایمنی در مواد غذایی می باشد. FSSC 22000 آنچه را که برای تولید غذای سالم انتظار می رود را تعریف می کند.
گواهینامه IFS استانداردی میباشد جهت اصلاح خریداران مواد غذایی از نحوه تامین مواد اولیه مواد غذایی توسط فروشندگان مواد غذایی که به دنبال بهبود عملکرد ایمن مواد غذایی خود هستند.
گواهینامه حلال HALAL به عنوان یک گواهینامه ملی در صنعت مواد غذایی میباشد که برای کشورهای مسلمان مورد استفاده قرار میگیرد. گواهینامه حلال توسط کشورهای عضو کنفرانس اسلامی پایهگذاری شده است. همانگونه که از اسمش پیدا است یکسری دستورالعمل های اسلامی هستند جهت اثبات حلال بودن انواع غذاها.
مهمترین و پرکاربردترین نوع گواهینامه ایزو برای صنعت مواد غذایی ISO 22000 میباشد که برای همه مشاغل مربوط به زنجیره تامین مواد غذایی به کار برده میشود. سیستم مدیریت ایمنی در صنایع غذایی یک استاندارد تخصصی برای شرکتها، سازمان ها و مجموعه های فعال در حوزه صنایع غذایی و زنجیره تامین غذایی به کار برده می شود. گواهی ایزو ۲۲۰۰۰ معمولا به همراه ایزو ۹۰۰۱ درخواست می گردد. در واقع میتوان گفت که استاندارد ایزو ۲۲۰۰۰ ادغامی از یک سیستم مدیریت کیفیت ISO 9001 به همراه استاندارد HACCP در مورد سلامت و ایمنی مواد غذایی ضمانت میدهد.