گواهینامه HACCP

استاندارد HACCP هسپ

گواهینامه HACCP مخفف جمله HAZARD ANALYSIS CRITICAL CONTROL POINT می‌باشد و معنای تجزیه و تحلیل خطر و کنترل نقاط بحرانی رادارد. سال تولید و تنظیم و انتشار گواهی haccp ،1993 میلادی می‌باشد و ازطرف سازمان استاندارد درآمریکا جهت تجزیه و تحلیل خطر و کنترل نقاط بحرانی درصنایع غذایی بوجود آمد و در کشورهای آمریکا، ژاپن و اروپا مورد استفاده قرار گرفت.

 

کاربرد گواهینامه HACCP

گواهی نامه HACCP موارد و مراحلی که باعث آلوده کردن محیط و درنتیجه آلوده کردن مواد غذایی میشود راشناسایی میکند و بابرطرف کردن آلودگی قسمت مورد نظر محیط راایمن مینماید. درواقع میتوان گفت استاندارد HACCP هم مانند اکثر استانداردها بدنبال جلوگیری ازوقوع خطرات و ریسک های خطرناک می‌باشد و هزینه های سنگین و سرسام آور و گزافی راکه موقع ازبین بردن آلودگی و یاحتی حذف محصول تولید شده بعلت ناسالم بودنش باید پرداخت کرد راکنار میزند و راههای مناسب و مطلوب راجهت پیشگیری و کنترل آلودگی رادراختیار مدیران سازمان قرار میدهد. تفسیر خطر درمواد غذایی می‌تواند شامل هرگونه خصوصیت فیزیکی، شیمیایی و حتی بیولوژیکی باشد که سلامت مصرف کننده را به خطر خواهد انداخت.

 

اهمیت استاندارد HACCP

درگذشته بعلت عدم وجود این استاندارد مردم دچار مشکلات و بیماریهای زیادی از استفاده مواد غذایی آلوده میشدند و حتی یکسری ازآلودگیها حتی بعداز رفع بیماری و درمان اثرش دربدنشان باقی میماند وهمین امر دلیلی شد تابه فکر تهیه و تنظیم استانداردی شوند تا کلیه مراحل مختلف سازمانهای مرتبط به تولید مواد غذایی رامراقبت و کنترل کند و اجرای این استاندارد راضروری کردند. نام این استاندارد HACCP نام گرفت. گواهی نامه haccp کلیه فرآیندهای مربوط به مواد غذایی رااز خط تولید، حمل و نقل و توزیع و حتی نوع مصرف مواد غذایی رادر بردارد. گواهی HACCP بارعایت 7 اصل اساسی قوانین و دستورالعمل هایش را پیاده سازی میکند. رعایت ۷ اصل اساسی باید توسط تیم مجرب و حرفه ای مدیریت و اجرا شود.

 

اصول اساسی گواهینامه هسپ

۷ اصل اساسی عبارت است از:

  • درابتدا باید خطرات تجزیه و تحلیل شوند. تجزیه و تحلیل خطرات دراستاندارد haccp بابررسی نمودارهای OPC و FPC و رسم دیاگرام های تولید سازمان انجام میشود و همچنین بابررسی جزبه جز فرآیندها و مراحلشان تمام خطرات شناسایی و کنترل خواهند شد.
  • مهم ترین امر جهت سلامت محصول شناسایی نقاط کنترل بحرانی می‌باشد. نقاط بحرانی باتوجه بنوع محصول و فرآیندهای درحال اجرای تولید متغیر میشود.
  • ایجاد محدوده های بحرانی برای نقاط بحرانی انجام میشود. محدوده های بحرانی باید قابلیت اندازه گیری راداشته باشند.
  • تعیین کردن سیستم های کنترل و نظارت و البته این سیستم ها باید جهت انجام بازرسی و کنترل ازقبل مشخص شوند. در این مرحله تیم اجرا دستورالعمل ها و قوانین هرنقطه بحرانی راتهیه و تدوین میکنند.
  • معرفی و مشخص کردن اقدامات اصلاحی جهت قسمت‌هایی که ازمحدوده ایمنی خارج شده اند و باید این اقدامات اصلاحی طوری باشند که قسمت ناایمن فرآیند رابه محدوده بازگرداند.
  • استاندارد haccp جهت انجام درست مراحل و قوانینش نیازمند یک سیستم تأیید و نظارت می‌باشد.
  • مجریان انجام استاندارد haccp باید حتما کلیه اطلاعات انجام کار و اجرای سیستم رامستند سازی کنند زیرا وجود مستندات تأییدیه اجرای درست و اثر بخش سیستم haccp خواهد بود و ازهمه مهم تر اثبات میکند محصول ایمن بوده وتحت کنترل و نظارت می‌باشد.

 

باانتشار گواهینامه ایزو ۲۲۰۰۰ توسط سازمان ایزو و قرار گرفتن آن درکنار استاندارد HACCP باعث شد نشان دهد سیستم HACCP عملا موضوعیتی نداشته باشد ولی خب هستند کشورهایی که هنوز بدنبال اخذ گواهی haccp می‌باشند و داشتن آن رایک امتیاز حساب میکنند‌. بنابراین کلیه سازمانها و شرکتهای مواد غذایی علاوه بر استاندارد ایزو ۲۲۰۰۰ سیستم مدیریت درصنایع غذایی استاندارد haccp رانیز اخذ مینمایند.